Kartofler, knuste 85°/1:30

Kartoflernes søde og fyldige fedme får et modspil i det sprøde skind og de friske krydderurter som timianen her. Lidt flagesalt over giver salt knas, og de kan serveres med en krydderurtecreme som en purløgs/skyrcreme der vil tilføre lidt friskhed – eller en bearnaise.

Til alle former for stegt kød. Kan krydres med blot salt og peber, eller man kan tilføje krydderurter som timian, rosmarin etc. og/eller lidt revet, tør ost.

4 personer som tilbehør

  • 600 g faste kartofler af mellemstørrelse, med skræl
  • 30 g smør, blødt
  • 6 g (en stor tsk) salt
  • 4 g (en lille tsk) bagepulver
  • Evt. skyllede krydderurter som rosmarin, timian eller persille
  • Evt. 50 g revet tør ost som parmesan, manchego eller vesterhavsost
  1. Skrub kartoflerne grundigt (skræl dem ikke, for skrællen holder sammen på indholdet når de knuses til sidst).
  2. Rør smør, salt og bagepulver sammen.
  3. Hæld kartofler og smør i en skål og rør rundt, så smørret fordeles på kartoflerne.
  4. Læg kartoflerne i posen i et lag.
  5. Pak ved maksimum tryk.
  6. Tilbered kartoflerne efter smag (her er brugt 85°/1:30).
  7. Hvis kartoflerne tilberedes sous vide nogle dage i forvejen: Lad kartoflerne blive i posen og køl den ned med rindende, koldt vand. Herefter kan kartoflerne holde sig nogle dage på køl.
  8. Tryk hver kartoffel i posen, så den ”knuses” let.
  9. Hæld væden fra og læg kartoflerne i en bradepande med den revnede side opad.
  10. Pensl/spray med olie, og drys salt og peber (og evt. krydderier) på.
  11. Bag i en 220°-250° varm ovn (varmluft) i ca. 20 min., til kartoflerne er brunet i kanterne.

Passer godt til

Sauce
Aïoli
Bearnaise
Mayonnaise
Pesto

Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen. Sidetal henviser til Sous vide 2.0.

(C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2024.

Læs mere om bøgerne Sous vide 2.0  og Sous vide-håndbogen og  hvor de kan købes.

2 Comments Add yours

  1. Per Stevnsborg says:

    Jeg har lavet kartoflerne mange gange og nyder dem lige meget hver gang og ingen gæster er blevet skuffede- super dejligt

    1. Godt at du også har succes med dem!

Leave a Reply to Per Stevnsborg Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *