MeatStick Mini – trådløst termometer til sous vide

Her tester jeg Meatstick Mini (kaldes også “Mini by TMS”) til brug i sous vide. Det er et trådløst termometer fra det amerikanske firma “The MeatStick” som de også anbefaler til sous vide. Den er en variant af den lidt større model der bare hedder MeatStick, og jeg sammenligner de to til sidst.

MeatStick Mini er kommet til Danmark i skrivende stund (slut april 2021), men jeg har haft det i nogle uger, fordi jeg købte det for et år siden, da som et led i en “Crowd Funding-kampagne”, hvor man melder sig (og betaler) for et produkt der “næsten” er klar. Når der så er tilstrækkeligt mange der har meldt sig, sættes produktionen i gang. Det har været stærkt forsinket (især til lande udenfor USA), men i starten af april kom pakken til mig.

MeatStick Mini bærer præg af at være udviklet til grill som kødtermometer. F.eks. vil den alarmere når temperaturen (næsten) er nået, så man kan tage kødet ud og afbryde tilberedningen. “Holdetid” efter kernetemperaturen er nået håndteres ikke.

Men MeatStick Mini markedsføres også til sous vide, og det er med det fokus jeg har testet den her.

Hvad er MeatStick Mini?

MeatStick Mini er et termometer med disse egenskaber

  • Trådløst (Bluetooth)
  • Vandtæt
  • Tilhørende app
  • Temperaturmåling i spids
  • Ikke så stort
  • Stort temperaturområde
  • Extenders som ekstrauydstyr
  • Tilslutning af op til 8 forskellige følere (termometre)
  • Grov, men pålidelig temperaturmåling

Føleren indeholder et lille genopladeligt batteri, der oplades i en holder med 2 stk AA-batterier (man kan ikke sætte holderen til en strømforsyning). Opladningen tager ca. 2 timer og derefter kan føleren virke i 8-12 timer. Når føleren er taget ud (f.eks. fordi man vil oplade en anden føler), holder opladningen i 1-2 uger.

Der er ikke nogen nem og nøjagtig angivelse af opladning eller resterende tid, men kun et batterisymbol i appen hvor den kan være grøn eller gul eller advarsel.

Trådløst (Bluetooth)

Termometret styres via en gratis app, og temometret kommunikerer med telefonen via Bluetooth. Rækkevidden er 5-10 m (helst uden mure imellem). Man kan tilkøbe extenders (“forlængere”), se senere.

Opsætningen er nem og pålidelig: Man sætter en føler i opladeren og trykker på opladerens knap så den lille lampe lyser. Derefter dukker føleren op i app’en hvor man vejledes i at tage føleren ud af holderen og sætte den i kødet.

Man kan så vælge en grill-opskrift (der findes også en særlig sous vide-funktion, se senere) hvor der er indstillet en intern kernetemperatur. Der gættes på en tilberedningstid (det vil her sige tid-til-kernetemperatur, men ikke evt. holdetid) ift. tykkelsen.

Vandtæt

Føleren er vandtæt og kan tåle at ligge i vandet i timevis. Dvs. man kan stikke føleren gennem sous vide-posen (gennem et stykke skumtape) og måle temperaturen inde i maden ligesom man kan med termometerfølere med ledning.

Men fordi MeatStick Mini er trådløs, kan man sætte føleren i maden før man pakker i vakuumpose, så både mad og termometer pakkes sammen.

Tilhørende app

Den tilhørende app er nem og overskuelig når man lige lærer dens måde at arbejde på. Den er på engelsk, men med mange illustrationer.

Der findes også en “Quick Start” hvor man selv kan indstille det hele.

Man kan bruge de indbyggede tilberedningsforslag (temperaturer) til forskellige typer af mad. Her er fokus på grill og kød (der er 3 forslag til grønt: Grøntburger, grøntpølse og grøntbøf), og det er de samme madgrupper og opskrifter der varieres i de forskellige tilberedningstyper (grill, ovn, røgovn, komfur, sous vide og friture).

Når man starter en tilberedning kan man løbende følge temperaturudviklingen på app’en, og app’en alarmerer når temperaturen er nået. Man kan også få en alarm før den indstillede temperatur er nået, så man kan tage maden ud af f.eks. ovnen så kødets kernetemperatur kan stige de sidste grader mens den køler lidt af (denne funktion giver ikke rigtig mening i sous vide). Standard er 3 grader før, men det kan man indstille (eller helt slå fra).

Det er smart at alle tidligere tilberedninger er gemt, og man kan starte en ny tilberedning med en tidligere tilberednings indstillinger (temperatur).

Efter tilberedning kan resultatet gemmes som data, så man kan se på det i et regneark. I appen vises forløbet som en kurve (man kan zoome ind, hvis man vil studere særlige områder) og det virker meget flot og intuitivt.

App’en kan vise data fra op til 8 følere på samme tid. Følerne findes i 5 farver, og app’en viser disse farver, så man kan se hvilken føler der er tale om.

Temperaturmåling i spids

MeatStick Mini måler temperaturen i spidsen og det er den måling der bruges til sous vide.

Til forskel for “storebroderen” MeatStick er der ikke en føler i håndtaget på Meatstick Mini. Føler i håndtaget på den store model kan bruges til grill etc. hvor den måler omgivelsernes temperatur.

Ikke så stort

MeatStick Mini til venstre (6 mm) og tynd indstiksføler på 1 mm til højre

Føleren er 9,5 cm lang og 5-6 mm tyk. Det er kompakt af et grilltermometer at være, men føleren er ret tyk i forhold til indstiksfølere til sous vide, der fås helt ned til 1 mm. Men det fungerer dog fint, fordi føleren kan sættes i maden (kødet) før den vakuumeres (og ikke skal stikkes gennem posen), men til meget tynde madstykker virker det voldsomt.

Stort temperaturområde

Følerens yderste del (håndtaget) kan tåle (men ikke måle) høje temperaturer op til 300° så man kan bruge den i en grill eller ovn.

Den inderste del kan maksimalt tåle 85° og det er lige på kanten hvis man vil bruge den til sous vide. Næsten alt grønt skal tilberedes ved 85°, og nogle ved 90° (hvad den ikke kan klare). Man advares om skader på føleren når den når 82-83°.

Temperaturen kan indstilles ned til 38°, men vil registrere temperaturer ned til 0°.

Føleren slår efter ca. 30 min. fra hvis temperaturen er under 40° og ikke stiger.

Extenders

Man kan købe en variant af opladeren (MiniX), der samtidig kan forlænge Bluetooth-rækkevidden markant. Den udvidede rækkevidde opgives til 80 m, og rækkevidden er i hvert fald markant større.

Man kan også købe WiFi-forlængeren Bridge (“bro”). Det er en forlænger der placeres indenfor et par meter af følerne og så virker som et mellemled mellem følerne og app’en via WiFi. Den har også et lille display hvor man kan følge status for en eller flere følere (man skifter mellem tilkoblede følere ved at trykke på en knap).

Opsætningen af Bridge er nem. Den bruger som meget andet lignende udstyr 2.4 GHz netværket, men jeg havde ingen problemer med at få det til at virke første gang. Hvis føleren ikke er ladt op, så kan man ikke få kontakt til den og det skal man vide, for man kan ikke se batteristatus før man har kontakt til den (og det kan man jo ikke). Så hvis der er bøvl med kontakt, så prøv at lade føleren op.

Når Bridge er indstillet første gang, dukker den selv op når man tænder næste gang og gør opmærksom på at kommunikationen sker via den.

Bridge strømforsynes via et USB-kabel (følger med) til en strømforsyning (følger ikke med). Den kan ikke bruge batterier og slukkes med det samme når strømmen afbrydes. Det fungerer fint, men er upraktisk ved grillen hvis man ikke har stikkontakt i nærheden – man kan tilsutte den til en Powerbank (genopladeligt batteri med USB-udgang), men det er lidt bøvlet.

Forskellige følere (termometre)

Man kan købe flere følere og sætte til (op til 8 kan app’en håndtere samtidigt). De findes i forskellige farver på håndtaget, så man kan kende dem fra hinanden, og denne markering vises også i app’en og det gør det meget overskueligt. Der er dog kun 5 mulige farver, så hvis man har flere vil nogle af dem have samme farve.

Grov, men pålidelig temperaturmåling

Temperaturnøjagtigheden er knapt så god som man kunne ønske sig til sous vide, som du kan se af mine målinger. Den viser op til 1° forkert ift. den rigtige temperatur.

Den viser kun med 0,5° opløsning hvad der er lige i underkanten.

Forskel på Meatstick og Meatstick Mini

Her er de væsentligste forskelle på MeatStick og MeatStick Mini:

MeatStickMeatStick Mini
VandtætIkke i længere tidJa
Tykkelse6,0 mm5,5 mm
Længde93 mm59 mm
Føler i spidsJaJa
Føler i håndtagJaNej
Max. temp i spids/føler100°C85°C
Max. temp i håndtag300°300°
Batteriholdetid24 timer8 timer
Pris499 kr499 kr

Opsummering af forskellene på den gamle (store) MeatStick og den (lille) MeatStick Mini.

  • Meatstick Minis fordel er, at den er kortere og tyndere.
  • Ulemperne er en markant kortere batteriholdetid, og det at den kun har en føler (i spidsen).

De kan begge (og på samme tid) bruge Wifi Bridge.

Konklusion: Både den gamle og den nye udgave af disse termometre er gode og brugbare, og begge er vandtætte. Hvis jeg skulle vælge til sous vide, ville jeg satse på den “gamle” og store MeatStick. Dens længere driftstid og højere max-temp i føleren gør den mere velegnet til sous vide. Og den ekstra, eksterne føler kommer så med som en gratis bonus.

At den nye MeatStick Mini er lidt mindre og tyndere, betyder ikke noget i praksis ifm. sous vide.

Opsummering

MeatStick Mini bygger tydeligt på MeatStick som har eksisteret i en del år, og den virker solid, pålidelig og med mange gennemtænkte funktioner. Det er stabilt og har acceptabel temperaturnøjagtighed. App’en virker meget fint.

Fordele

  • Solid og tillidsvækkende opbygning
  • App virker gennemtænkt og gennemtestet (men med grill- og kød-fokus)
  • Trådløs og vandtæt, så føleren kan pakkes med inde i posen
  • Generelt fin og velfungerende app
  • Acceptabel pris

Ulemper

  • Temperaturnøjagtighed er ikke helt så god (viser op til 1° forkert)
  • Maksimal strømtid på 8-10 timer kan være i underkanten
  • Holdetid efter kernetemp er nået håndteres ikke
  • Svært at se batteristatus
  • Mange følere kræver næsten flere opladere hvis de skal bruges samtidigt
  • Kun 0,5° intervaller i visning
  • Maksimal temp på 85° sætter nogle begrænsning hvis man arbejder med grøntsager

MeatStick Mini markedsføres i Danmark af Backyard Living der tilbyder dansk brugsanvisning. På deres hjemmeside kan du også se forhandlere.

Priserne er

  • Føler uden oplader: 499 kr.
  • Føler med oplader: 699 kr.
  • Føler med x-oplader (med ekstra rækkevidde): 899 kr.
  • WiFi Extender: 649 kr.

Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen. Sidetal henviser til Sous vide 2.0.

(C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2021.

Læs mere om bøgerne Sous vide 2.0  og Sous vide-håndbogen og  hvor de kan købes.