Jesper Mørk Hovgaard – Sejlbåd og sous vide-mad

Med sous vide kan man let servere god, lækker og nærende mad på en båd, selvom der er lidt plads og ikke meget udstyr. Jesper fortæller her om sine erfaringer med sous vide og madlavning på båden.

Jesper Mørk Hovgaard er 30 år og har haft en båd sammen med sin kone og nogle venner i nogle år. Båden er en lille sejlbåd på 30 fod (10 meter ca. for os andre). Her kan man sove 3-4 stykker, hvis man skal have lidt opbevaringsplads.

”Vi bruger båden til at sejle små ture hele året, og om sommeren holder vi ofte et par ugers ”sommertogt” på båden. Det er ligesom at være i sommerhus, selvom huset er meget mindre og flytter sig hele tiden.

“Når man sejler er det nemt at koge noget pasta, eller grille på båden eller på havnens fællesgrill. Det skal helst gå hurtigt, være nærende og smage godt – og så må der helst ikke være for meget opvask bagefter.

På vores båd går meget af tiden jo med at sejle, men vi hygger os også med at spise mad sammen. Nogle gange er det et hurtigt måltid, fordi vi er i gang med noget andet, mens vi andre gange bruger lidt mere tid både på at lave mad, og spise den sammen.

Jeg kan godt lide at lave mad i hverdagen, og har rollen som skibskok på båden. På båden er man ret aktiv, så der skal også noget mad indenbords som ikke kun er kiks og snacks i løbet af dagen hvor man tit er på vandet. Men jeg bliver glad, når de andre værdsætter at jeg har gjort mig lidt umage, så maden ikke bare er noget man skal blive mæt af.”

Hvad kan sous vide så hjælpe med?

”Med sous vide kan jeg forberede mange dele af maden hjemmefra, og det bliver rigtigt godt med sous vide. Desuden kan jeg have flere elementer med og servere mad som jeg ikke kan tilberede i praksis på en båd.

Jeg kan forberede mad hjemmefra der skal tilberedes i længere tid, klargøre grønt eller afpudse kød så jeg ikke skal gøre det på båden og få en masse affald som jeg ikke har plads til. Jeg har netop det med som jeg skal bruge, og det er pakket i vakuumposer så det fylder mindst muligt i mit lillebitte køleskab, og så det kan holde sig frisk i længere tid.

På den måde kan jeg lave god mad på en nem måde, og med en kvalitet der ofte er lige så god som det vi kan finde på en cafe eller restaurant i nærheden af havnen – og som er billigere.

Vi er også blevet glade for den luksus at vi ikke altid SKAL til en havn med indkøbsmuligheder og spisested, men kan kaste anker hvor vi får lyst, også selvom der slet ikke er en havn.

Jeg synes at sous vide er den smarte måde at lave den mad man kender og gerne vil have, så man kan få majs, gulerødder, culottesteg eller en flat iron på sejltur. Og har man børn med, kan de få andet end pasta med kødsauce.”

TIP: Man kan lune mad (f.eks. en steg) i varmt vand (kogende vand blandet op med koldt) i et fad (gerne med et låg der kan fastgøres så vandet ikke skvulper ud når båden vipper) – eller en lille køletaske som holder bedre på varmen.

Hvad er dine sous vide-favoritter til båden?

”Jeg har to favoritretter lige nu: En rødbedesalat med flat iron, og tortillas med guacamole og ratatouille.”

Rødbedesalat med gedeost og perlespelt

”Rødbeder der er vendt i en blød gedeost, blandet med perlespelt og feldsalat og drysset med pinjekerner til sidst. Det er en kold salat, hvor det hele kan forberedes hjemmefra og spises som en frokostret i sig selv, evt. med små stykker kød som flat iron. Her har jeg anrettet det hele i en portionsskål med låg, så man kan sætte skålen sikkert fra sig, hvis man pludselig skal lave noget andet på båden.”

Se opskriften her.

Væden hældes fra rødbederne.
Den bløde gedeost vendes i rødbederne.
Perlespelt og feldsalaten (vårsalaten) vendes i.
De på forhånd ristede pinjekerner drysses over til sidst.
Man kan supplere med kød som er sous videt, lunet i lunkent vand en halv time og lige brunet på panden.
Kødet kan tilføjes portionsanretningen (til en frokostret) i små stykker.
Salaten kan også serveres som en del af en middagsret med mere kød (her flat iron) og måske lidt brød.

Tortillas med guacamole, ratatouille, kyllingebryst og ost

Det er en nem ret der er delikat, smager godt og er sund. Den spises med fingrene (så der er minimalt med opvask) og de besværlige ting kan forberedes hjemmefra. Kyllingen vil også være lækker uden at være brunet (og det vil være endnu lettere) men tortillasene skal næsten varmes.”

Guacamolen (der er forberedt hjemmefra og pakket i en vakuumpose så den holder den grønne farve) bredes ud over den lunede tortilla.
Ratatouille (hvor væden er hældt fra) fordeles.
Kyllingstykkerne (der her blev brunet, men de kan også være kolde) lægges på.
Osten (og evt. lidt koriander) lægges på toppen.
Bunden foldes op…
… dernæst den ene side…
… og så den anden side.
De pakkede tortillas kan sættes i en lille skål, hvis de ikke gives videre til matroserne med det samme.

Se opskriften her.

Sous vide-udstyret

Jesper brugte dette udstyr:

Anova sous vide Nano. “Nøjagtig og kompakt stav, der kan pakkes væk efter brug” (Jesper bor i en lille lejlighed).

Anova Precision Vacuum Sealer. “Meget kompakt og virker fint.”

Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen. Sidetal henviser til Sous vide 2.0.

(C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2024.

Læs mere om bøgerne Sous vide 2.0  og Sous vide-håndbogen og  hvor de kan købes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *