Persillesovs

Persillesovs er en traditionel dansk sovs (har været udnævnt til Danmarks nationalsovs), baseret på en opbagt sovs.

Sovsen er især god til hvide kartofer med stegt gris (som frikadeller eller stegt flæsk) eller fisk som stegt rødspætte.

Der skal ikke tilsættes fedtstof og saft fra kødet, det vil bare gøre smagen fed og uskarp.

4 personer (tilbehør)

  • 30 g smør
  • 30 g (3 spsk) hvedemel
  • 500 g (let)mælk
  • 0,5 g (1/4 tsk) muskatnød, fintrevet
  • 1 bundt persille, kun bladene (skyllede, tørrede og hakket fint)
  1. Smelt smørret i en gryde ved god varme.
  2. Pisk melet i lidt ad gangen indtil der dannes en jævn grød.
  3. Tilsæt mælk mens den piskes ind i smørbollen så den opløses. Pisk til alle klumper er væk.
  4. Lad sovsen koge i 5-10 minutter, så melsmagen forsvinder.
  5. Smag sovsen til med revet muskat, salt og peber.
  6. Tilsæt persillen og rør/pisk godt igennem. Tilsæt evt. lidt vand, hvis sovsen er blevet for tyk.

Sovsen bør ikke gemmes med persille i, da evt. jordbakterier på persillen kan vokse uønsket.

Sous vide 2.0Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0. Sidetal henviser til mere information i bogen. (C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2021.

Læs mere om bogen Sous vide 2.0 og hvor den kan købes.