Hønsefond

Hønsefond er indkogt kraft fra kyllingeben og kød, grøntsager og urter. Køb hele kyllinger og tag bryst og lår fra – og brug resten til fond.

Fonden smager mildt og rent og kan bruges som suppe eller som basis i saucer veloutésauce eller som fiskesuppe.

Giver ca. 2 liter mild fond (eller kraftig suppe)

  • 2 kg kyllingeben/skrog
  • 300 g kyllingekød/afpuds
  • Klargjorte grøntsager i små stykker
    • 200 g løg
    • 100 g gulerod
    • 100 g porre
    • 10 g hvidløg
  • 8 g bredbladet persille
  • 2 g (1 tsk) sorte peberkorn
  • 2 liter vand
  1. Kyllingeskrogene hugges i stykker.
  2. Evt.: Kog op i koldt vand, og hæld straks vand (og urenheder) fra gennem en si/et dørslag.
  3. Skær kødet i små stykker.
  4. Hæld alle ingredienser i gryden.
  5. Tilbered i gryde *)
    1. Kog op og skru ned så det netop simrer.
    2. Kog i 5-6 timer og fjern løbende skum og urenheder fra overfladen.
  6. Si fonden fra, og kog evt. ind.
  7. Sæt på køl natten over, og skrab evt. fedt på overfladen af før videre brug

*) TIP: det er oplagt at tilberede fonden i en trykkoger hvis man har det:

  • Kog op til 1 bar/15 PSI (1 ring), typisk mindste blus efter det er kogt op.
  • Kog herefter i 1,5 time.
  • Køl af indtil trykket er væk og trykkogeren kan åbnes.

Kan holde sig i køleskab i en uge og 3 måneder på frost.

Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen. Sidetal henviser til Sous vide 2.0.

(C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2024.

Læs mere om bøgerne Sous vide 2.0  og Sous vide-håndbogen og  hvor de kan købes.

2 Comments Add yours

  1. Mads Höllmer says:

    Ang. Kllibgefond

    Der står

    “ Kan holde sig i køleskab i en uge og 3 måneder på køl.”

    Der skal vel stå fryser sidst?

    1. Hej Mads – selvfølgelig! Det er nu rettet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *