Isolering af sous vide-kar

Det kan virkelig betale sig! Hvis man isolerer bund og sider, og lægger et låg (eller isoleringskugler) på, så vil man spare 2/3 i strøm. Et døgns strøm koster så ca. 2 kr. mod 5-6 kr. hvis karret ikke er isoleret.

Man kan simpelthen skære en “flamingo-plade” (polystyrenplade) til og tape den rundt om karret. Man kan også bygge en kasse af f.eks. 9 mm krydsfiner og fore den med 2 cm flamingo i siderne og 2 eller 3 cm flamingo i bunden.

Man kan evt. skære et hul i siderne som et greb, så kassen let kan flyttes. Til sidst udskæres i hak øverst i den bageste plade, så der er plads til sous vide-stavens fastgørelsesklemme.

Materialer

  • 2 stk 9 mm krydsfiner: 345 x 224 mm
  • 2 stk  9 mm krydsfiner: 297 x 224 mm
  • 1 stk 19 mm krydsfiner: 345 x 279 mm
  • 2 stk 2 cm flamingoplade 325 x 185 mm
  • 2 stk 2 cm flamingoplade 259 x 185 mm
  • 1 stk 3 cm flamingoplade (bund) 345 x 279 mm

Et plastickar med låg kan f.eks. købes her: 12 liter kar med låg til Anova.

Sous vide 2.0Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0. Sidetal henviser til mere information i bogen. (C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2020.

Læs mere om bogen Sous vide 2.0 og hvor den kan købes.

20 Comments Tilføj dine

  1. Lea Cesar siger:

    Hej Karsten! Jeg søgte og søgte hvor jeg kan finde flamnoplader, som er fødevaregodkendt, men uden held :/ ved du måske hvor kunne jeg finde det? Tak! 🙂

    1. Karsten siger:

      Hej Lea
      Jeg tror ikke der findes flamingoplader, der er fødevaregodkendte. Men de kommer jo heller ikke i kontakt med fødevaren i badet (der er både en pose og et kar imellem), så hvorfor synes du, at de skal være det?
      Hilsen Karsten

      1. Mille siger:

        Hej Karsten
        Kunne man evt bruge en kapilær kasse uden låg selvfølgelig
        ( har flere nye i overskud )
        Og stille karet deri ( har et på 20 L med låg) og derved spare lidt på
        energiforbruget ??
        Må også lige høre: hvis jeg køber Sous vide 2.0 er der så vigtig viden man går glip af ved ikke at ha de andre bøger ?
        Er helt ny i denne verden 😅
        Tak for svar 😃
        Mvh Mille

        1. Karsten siger:

          Hej Mille
          God ide at sætte dit kar med låg i en kapilærkasse. Det vil skære ca. 25% af strømforbruget ift din kasse (med låg).

          Min nye bog “Sous vide 2.0” indeholder alt fra den første bog inkl. kom-igang-kapitler, og meget af det er opdateret. Desuden indeholder den nye bog mange flere opskrifter, fremgangsmåder, tips og tricks. Du kan se en oversigt over forskellene på http://www.sousvide20.dk/ hvor du også kan finde links til læseprøver af de to bøger så du kan sammenligne.
          Mange hilsner
          Karsten

  2. Ole Gyldenløve siger:

    Hej Karsten
    Jeg er nybegynder i den for sous vide, men har i øvrigt god erfaring i et køkken, så jeg ser frem til at komme i gang. I første omgang har jeg bestilt en Stena SV50. Hvordan vil du anbefale at isolere en gryde?
    De bedste hilsner
    Ole

    1. Karsten siger:

      Hej Ole
      En gryde er ikke så nem at isolere udenom. Som du kan se af indlægget om isolering http://www.sousvide20.dk/2017/07/05/sous-vide-apparaters-energiforbrug_opdateret_dampovn/, så er du allerede langt hvis du tildækker overfladen med køkkenfilm/wrap eller stanniol – det vil effektivt forhindre fordampning og desuden reducere energiforbruget med ca. 1/3. Næste trin kunne være at isolere selve gryden, og mange bruger et viskestykke rundt om siderne som en hurtig løsning. Nogle vælger så at fremstille et mere permanent omslag til gryden, men de fleste køber et plastickar som næste trin. Der findes færdige løsninger med kar og låg, hvor der er hul i låget til en standardstav som f.eks. din Steba SV50, se f.eks. http://www.foodcare.dk/18-liter-kar-anova.html. Et sådant kar kan du selv lave en kasse til som jeg beskriver i indlægget herover (det plastickar jeg har brugt har dog ikke samme mål som eksemplet med det færdige plasticsæt jeg nævnte, men det er nemt at rette ti).

  3. Eli Christensen siger:

    alternativt / lidt billigere 😉
    http://www.frederiksen.eu/shop/product/akvarium-u–laag-lysbrydningskar-20-l?cartcmdadd=true

    https://www.jemogfix.dk/styrolit-isoleringsplade-20-mm/4181/9358253/
    + evt
    https://www.frederiksen.eu/shop/product/laag-til-761525-lysbrydn-kar
    Så skal man godt nok selv skære hakket i låget, men det lader sig gøre
    Styrolitten er limet på akvariet med alm hvid lim.

  4. Andreas Kold siger:

    Hej, satte en større gryde uden om den indre gryde – det isolerede vist meget fint. Brugte desuden de der kugler.

    Men så skete der det at temperaturen steg for meget… så nu har jeg taget gryden op af gryden…

    Er der nogen der har erfaring med upræcis temperering på grund af for meget isolering?

    1. Karsten siger:

      Mange stave vil skyde lidt over målet når de når den indstillede temperatur, eller når de skal op igen efter man har lagt større madvarer i vandet så det er blevet afkølet. Men efter 5-10 min skal det have stabiliseret sig og vise (og yde!) den korrekte temperatur.
      Hvis dit system ikke gør det men stiller sig stabilt på en forkert temperatur så er der noget galt.
      Hvis din isolering dækker for stavens luftindtag kan det være skyld i fejlen.

  5. Robert Nimb siger:

    Hej Karsten.
    Til isolering af kar eller gryde, kan man hos “thansen” købe isoleringmåtter (er selvklæbende) som man bruger til lydisolering af biler. Så skal man ikke til at lave en trækasse

    1. Karsten siger:

      Hej Robert
      Jeg ved ikke hvordan det er med rengøring på længere sigt, men det ser smart ud. https://www.thansen.dk/bil/udstyr/indvendigt-udstyr/lyddaempning/lyddaempning-selvklaebende-40×50-cm-4-stk/n1199145607/pn1226678724/
      Tak for tippet!
      Mange hilsner
      Karsten

  6. Ole Christian Endresen siger:

    Hei!
    Mange gode ideer her, personlig har jeg kjøpt et rektangulært plastkar med lokk. Jeg mener isolering er unødvendig med mindre man har en mye billigere energikilde en elektrisitet til oppvarming. Det har ikke jeg i mitt hus i alle fall. Det varmetapet man får fra gryten eller karet går jo ut i rommet og dermed reduseres energibruken på mine elektriske panelovner tilsvarende. Derfor er det for min del i allefall unødvendig å isolere karet.

    1. Karsten siger:

      Hej Ole
      Isolering er primært for at reducere energiforbruget. Ved meget store kar kan det også hjælpe en lille stav til at klare opvarmningen, da der jo ikke skal tilføres så meget energi.
      Det vigtigste er at afdække karet (som du går), for så får man ikke blot et væsentligt lavere energiforbrug, man undgår også langt den største del af vandfordampningen. Når vandet fordamper sætter det sig i rummet (hvad det ikke har godt af), men det risikerer også at fjerne så meget vand fra karet, at systemet går i stå, fordi staven har en lavvandssikring.
      Mange hilsner
      Karsten

  7. Claus S. Hermann siger:

    Hej Karsten
    Hvordan beregner du timeprisen for strømforbruget?
    Mvh
    Claus

    1. Karsten siger:

      Hej Claus
      Jeg har målt strømforbruget (kW) over en periode og divideret med det antal timer der er gået. Så har jeg ganget det med en cirka kWt-pris.
      Jeg ved ikke om det var det, du mente?
      Mange hilsner
      Karsten

      1. Claus S. Hermann siger:

        Hej Karsten
        Tak for dit hurtige svar 😉

        Men jo, det var lige præcis det jeg tænkte på. Så tusinde tak for det.
        Mvh
        Claus

  8. Mikkel siger:

    Jeg har læst at flere laver et kar af en 10 liters kurver kølebox fra jemfix.
    Kan der frigives nogle kedelige ting fra boxen?
    Jeg læste jo din artikel med Farmaceuterne, så er obs på det?

    1. Hej Mikkel
      Hvis boksen ikke er godkendt til fødevarer og til de temperaturer du vil bruge den til så er der en risiko. Den er formodentlig ikke stor, men jeg ville ikke selv risikere noget.
      Mange hilsner Karsten

  9. Thorsten S.B. Jensen siger:

    Jeg har valgt en løsning set på nettet. Købt en køletaske/boks i Biltema og skåret et hul i låget der passer til min sous vide stav,forseglet kanterne i hullet med sanitetssilikone.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *