Det kan virkelig betale sig! Hvis man isolerer bund og sider, og lægger et låg (eller isoleringskugler) på, så vil man spare 2/3 i strøm. Et døgns strøm koster så ca. 2 kr. mod 5-6 kr. hvis karret ikke er isoleret.
Se flere eksempler og beregninger her: Sous vide-apparaters energiforbrug.
Har du lyst til et lille gør det selv-projekt?
Man kan simpelthen skære en “flamingo-plade” (polystyrenplade) til og tape den rundt om karret. Man kan også bygge en kasse af f.eks. 9 mm krydsfiner og fore den med 2 cm flamingo i siderne og 2 eller 3 cm flamingo i bunden.
Man kan evt. skære et hul i siderne som et greb, så kassen let kan flyttes. Til sidst udskæres i hak øverst i den bageste plade, så der er plads til sous vide-stavens fastgørelsesklemme.
Materialer
- 2 stk 9 mm krydsfiner: 345 x 224 mm
- 2 stk 9 mm krydsfiner: 297 x 224 mm
- 1 stk 19 mm krydsfiner: 345 x 279 mm
- 2 stk 2 cm flamingoplade 325 x 185 mm
- 2 stk 2 cm flamingoplade 259 x 185 mm
- 1 stk 3 cm flamingoplade (bund) 345 x 279 mm
Et plastickar med låg kan f.eks. købes her: 12 liter kar med låg til Anova.
Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen. Sidetal henviser til Sous vide 2.0.
(C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2024.
Læs mere om bøgerne Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen og hvor de kan købes.
Hej Karsten! Jeg søgte og søgte hvor jeg kan finde flamnoplader, som er fødevaregodkendt, men uden held :/ ved du måske hvor kunne jeg finde det? Tak! 🙂
Hej Lea
Jeg tror ikke der findes flamingoplader, der er fødevaregodkendte. Men de kommer jo heller ikke i kontakt med fødevaren i badet (der er både en pose og et kar imellem), så hvorfor synes du, at de skal være det?
Hilsen Karsten
Hej Karsten
Kunne man evt bruge en kapilær kasse uden låg selvfølgelig
( har flere nye i overskud )
Og stille karet deri ( har et på 20 L med låg) og derved spare lidt på
energiforbruget ??
Må også lige høre: hvis jeg køber Sous vide 2.0 er der så vigtig viden man går glip af ved ikke at ha de andre bøger ?
Er helt ny i denne verden ?
Tak for svar ?
Mvh Mille
Hej Mille
God ide at sætte dit kar med låg i en kapilærkasse. Det vil skære ca. 25% af strømforbruget ift din kasse (med låg).
Min nye bog “Sous vide 2.0” indeholder alt fra den første bog inkl. kom-igang-kapitler, og meget af det er opdateret. Desuden indeholder den nye bog mange flere opskrifter, fremgangsmåder, tips og tricks. Du kan se en oversigt over forskellene på https://www.sousvide20.dk/ hvor du også kan finde links til læseprøver af de to bøger så du kan sammenligne.
Mange hilsner
Karsten
Hej Karsten
Jeg er nybegynder i den for sous vide, men har i øvrigt god erfaring i et køkken, så jeg ser frem til at komme i gang. I første omgang har jeg bestilt en Stena SV50. Hvordan vil du anbefale at isolere en gryde?
De bedste hilsner
Ole
Hej Ole
En gryde er ikke så nem at isolere udenom. Som du kan se af indlægget om isolering https://www.sousvide20.dk/2017/07/05/sous-vide-apparaters-energiforbrug_opdateret_dampovn/, så er du allerede langt hvis du tildækker overfladen med køkkenfilm/wrap eller stanniol – det vil effektivt forhindre fordampning og desuden reducere energiforbruget med ca. 1/3. Næste trin kunne være at isolere selve gryden, og mange bruger et viskestykke rundt om siderne som en hurtig løsning. Nogle vælger så at fremstille et mere permanent omslag til gryden, men de fleste køber et plastickar som næste trin. Der findes færdige løsninger med kar og låg, hvor der er hul i låget til en standardstav som f.eks. din Steba SV50, se f.eks. http://www.foodcare.dk/18-liter-kar-anova.html. Et sådant kar kan du selv lave en kasse til som jeg beskriver i indlægget herover (det plastickar jeg har brugt har dog ikke samme mål som eksemplet med det færdige plasticsæt jeg nævnte, men det er nemt at rette ti).
alternativt / lidt billigere 😉
http://www.frederiksen.eu/shop/product/akvarium-u–laag-lysbrydningskar-20-l?cartcmdadd=true
https://www.jemogfix.dk/styrolit-isoleringsplade-20-mm/4181/9358253/
+ evt
https://www.frederiksen.eu/shop/product/laag-til-761525-lysbrydn-kar
Så skal man godt nok selv skære hakket i låget, men det lader sig gøre
Styrolitten er limet på akvariet med alm hvid lim.
Hej, satte en større gryde uden om den indre gryde – det isolerede vist meget fint. Brugte desuden de der kugler.
Men så skete der det at temperaturen steg for meget… så nu har jeg taget gryden op af gryden…
Er der nogen der har erfaring med upræcis temperering på grund af for meget isolering?
Mange stave vil skyde lidt over målet når de når den indstillede temperatur, eller når de skal op igen efter man har lagt større madvarer i vandet så det er blevet afkølet. Men efter 5-10 min skal det have stabiliseret sig og vise (og yde!) den korrekte temperatur.
Hvis dit system ikke gør det men stiller sig stabilt på en forkert temperatur så er der noget galt.
Hvis din isolering dækker for stavens luftindtag kan det være skyld i fejlen.
Hej Karsten.
Til isolering af kar eller gryde, kan man hos “thansen” købe isoleringmåtter (er selvklæbende) som man bruger til lydisolering af biler. Så skal man ikke til at lave en trækasse
Hej Robert
Jeg ved ikke hvordan det er med rengøring på længere sigt, men det ser smart ud. https://www.thansen.dk/bil/udstyr/indvendigt-udstyr/lyddaempning/lyddaempning-selvklaebende-40×50-cm-4-stk/n1199145607/pn1226678724/
Tak for tippet!
Mange hilsner
Karsten
Hei!
Mange gode ideer her, personlig har jeg kjøpt et rektangulært plastkar med lokk. Jeg mener isolering er unødvendig med mindre man har en mye billigere energikilde en elektrisitet til oppvarming. Det har ikke jeg i mitt hus i alle fall. Det varmetapet man får fra gryten eller karet går jo ut i rommet og dermed reduseres energibruken på mine elektriske panelovner tilsvarende. Derfor er det for min del i allefall unødvendig å isolere karet.
Hej Ole
Isolering er primært for at reducere energiforbruget. Ved meget store kar kan det også hjælpe en lille stav til at klare opvarmningen, da der jo ikke skal tilføres så meget energi.
Det vigtigste er at afdække karet (som du går), for så får man ikke blot et væsentligt lavere energiforbrug, man undgår også langt den største del af vandfordampningen. Når vandet fordamper sætter det sig i rummet (hvad det ikke har godt af), men det risikerer også at fjerne så meget vand fra karet, at systemet går i stå, fordi staven har en lavvandssikring.
Mange hilsner
Karsten
Hej Karsten
Hvordan beregner du timeprisen for strømforbruget?
Mvh
Claus
Hej Claus
Jeg har målt strømforbruget (kW) over en periode og divideret med det antal timer der er gået. Så har jeg ganget det med en cirka kWt-pris.
Jeg ved ikke om det var det, du mente?
Mange hilsner
Karsten
Hej Karsten
Tak for dit hurtige svar 😉
Men jo, det var lige præcis det jeg tænkte på. Så tusinde tak for det.
Mvh
Claus
Jeg har læst at flere laver et kar af en 10 liters kurver kølebox fra jemfix.
Kan der frigives nogle kedelige ting fra boxen?
Jeg læste jo din artikel med Farmaceuterne, så er obs på det?
Hej Mikkel
Hvis boksen ikke er godkendt til fødevarer og til de temperaturer du vil bruge den til så er der en risiko. Den er formodentlig ikke stor, men jeg ville ikke selv risikere noget.
Mange hilsner Karsten
Jeg har valgt en løsning set på nettet. Købt en køletaske/boks i Biltema og skåret et hul i låget der passer til min sous vide stav,forseglet kanterne i hullet med sanitetssilikone.
Hej Karsten. Ja det er da mega smart. 👏🏻
Mange tak for mål – har du evt også lavet til det
store kar fra sous vide ?
Som du gavmildt har lyst at dele🤔
Mange hilsner Mille 😃
Hej Mille
Jeg har desværre ikke tegnininger til isolering af større kar.
Mange hilsner, Karsten