Daal (Dhal, Dal) 85°/2:00

Daal (staves også dhal eller dal) er en krydret indisk ret med linser. Den passer sig selv i sous vide og får fyldig smag og en konsistens hvor der stadig er lidt bid i grøntsager og linser. Hvis man vil have en mere cremet konsistens og mindre bid i linserne, kan man forlænge med en halv til en hel time, eller koge retten ind i 5-10 min i en gryde.

4 personer, giver

  • 200 g (2 store) løg, i små tern
  • 20 g (5 fed) hvidløg, finthakkede
  • 10 g (1 lille) chili efter smag
  • 40 g ghee (eller neutral olie som raps eller vindruekerne)
  • Krydderier
    • 10 g (2 spsk) garam masala
    • 5 g (1 spsk) stødt spidskommen
    • 5 g (1/2 spsk) korianderfrø, knuste
  • 200 g aubergine i 2 cm tern
  • 200 g små tomater i 2 cm tern
  • Citronskal af 1 citron, fintrevet
  • 25 g citronsaft (af 1/2 citron)
  • 250 g kraftig bouillon (f.eks. hønse/kyllingefond)
  • 250 g gule eller røde linser (gule linser koger mere ud)
  • 10 g (1 lille spsk) friskrevet ingefær
  • 15 g sukker
  • 15 g æblecidereddike
  • 1 g (1/2 tsk) friskkværnet peber
  • 400 g kokosmælk. Hæld evt. væden fra, så der kun den faste maste masse (ca. halvdelen) bruges så saucen bliver tykkere
  • 1 spsk (10 g) salt
  • Drys: 50-100 g Koriander, grofthakket
  1. Sauter løg, hvidløg og chili i olien 6-8 min under omrøring til løgene bliver klare (men ikke brune).
  2. Tilsæt krydderierne og brun dem med i 3-4 min.
  3. Pak alle ingredienserne i en stor pose: Læg posen fladt på bordet med åbningen i vakuummaskinen og pres luften ud ved at stryge med hånden fra bunden mod toppen af posen. Svejs – men sug ikke! – når det mest muligt luft er presset ud.
  4. Tilbered.
  5. Gem evt. maden på køl (Se: Cook-chill længere nede).

Server med Naan-brød eller andet godt brød.

Cook-chill: Forbered i forvejen?

Du kan forberede maden i sous vide, køle posen ned og gemme den nogle dage:

  1. Køl posen ned i isvand i ½ time og læg posen på køl i op til 1 uge.
  2. Ca. 1 time før spisetid: Læg posen i et fad med varmt vand fra hanen, skift vandet et par gange.

Du kan se mere om cook-chill i videoen her.

Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen. Sidetal henviser til Sous vide 2.0.

(C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2021.

Læs mere om bøgerne Sous vide 2.0  og Sous vide-håndbogen og  hvor de kan købes.