Hvorfor blev andelårene tørre og hårde?

Forleden lavede jeg andelår efter min egen opskrift i “Sous vide 2.0” og jeg var skuffet! Det så pænt ud (se billedet), men jeg syntes egentlig de var lidt tørre og hårde. Hvad var nu det? Var det letsprængning med salt/sukker? Var det for lang tilberedningstid? Eller var det bruning i ovnen?

Saltning og tid

Nu har jeg afprøvet 8 forskellige andelår. Første test var forskellige saltningsmetoder og 2 tider (12 eller 24 timer) ved 65° – jeg smagte FØR bruning. Ingen af dem var så tørre som mit første forsøg, men der var stor forskel på resultatet:

  • Generelt gav 12 timer mere saftigt kød, men lidt mindre mørt (mere tyggemodstand) og det faldt ikke fra benene. Godt med ingen eller lidt sovs.
  • Generelt gav 24 timer mere mørt kød der faldt fra benene, men også en smule mere tørt (se på svindprocenterne i tabellen). Godt med meget sovs.
  • Saltning med groft salt i 24 timer (og efterfølgende afskylning før sous vide) blev alt for salt. Det skal have kortere tid for at kunne bruges, måske 6-10 timer, men jeg synes ikke det er besværet værd.
  • Almindelig saltning med ca. 1% fint salt lige før sous vide-tilberedning blev ærlig talt lige så godt som ligevægtssaltning, og er meget nemmere og hurtigere. Det er nu min foretrukne saltningsmetode til andelår (og bryst). Ligevægtssaltning stadig er godt til mange andre ting.

Bruning

Så prøvede jeg at brune lår på panden. Der fungerer bedst hvis man deler i over- og underlår, og bruger meget andefedt til at stege i (1 cm tykt lag i panden). Høj varme og 2-3 min på skindsiden giver et flot udseende, og kødet bliver ikke mere hårdt og tørt.

Min konklusion er at ovnen er en nødløsning til bruning af portionsstykker. Selv ved maksimal varme (250°) tager det så lang tid (20-25 min) at kødet tørrer ud, og desuden bliver lidt hårdt. Det gælder både almindelig varme og vamluft (men varmluft tørrer mest ud).

Fremover vil jeg personligt foretrække nummer 1 i listen: at salte kødet lige før sous vide-tilberedning ved 65°/12:00. Men mange vil synes bedre om nummer 6 eller 8, hvor kødet er letsprængt et døgn i enten en 1% eller 2% salt/sukkerlage.

Jeg har en opskrift her hvor jeg tager udgangspunkt i nummer 1, men tilbereder i 18 timer for at få kødet ekstra mørt: Andelår 65°/18:00.

Under alle omstændigheder vil jeg derefter brune på panden i rigeligt andefedt.

Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen. Sidetal henviser til Sous vide 2.0.

(C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2024.

Læs mere om bøgerne Sous vide 2.0  og Sous vide-håndbogen og  hvor de kan købes.

One Comment Add yours

  1. Jeg tilbereder andelår så de smager næsten som Confit de Canard.
    Krydrer med salt, sort peber, tørret timan og hvidløg i 12 timer og tilbereder ved 75 grader i 12 timer.
    Resultatet er ret fast men meget mørt. Jeg har tidligere tilberedt 12 timer ved 80 grader. Her falder kødet af benene som ved Confit, men der smides lidt for megen vædske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *