Brunet smør

Brunet smør er klaret smør hvor karamelsmagen fra smørrets sukkerstoffer er optaget i smørfedtet og gjort det brunt. Det er en hurtig sauce, der både giver fedme og en let nødde/karamelsmag til en ret.

Brunet smør er teknisk meget tæt på ghee – jeg bruger ghee til at stege i og brunet smør som sauce.

4 personer (giver ca. 150 g)

  • 200 g smør
  1. Smelt smørret ved god varme i en ikke for lav gryde (smørret sprutter lidt når vandet koges af) i 2-3 min) under omrøring.
  2. Fortsæt omrøringen indtil smørret er bruset af (3 min).
  3. Fortsæt i ca. 2-3 min indtil skummet på toppen får lidt brune prikker (ikke mere).
  4. Hæld straks saucen i en varm serveringsskål eller direkte på tallerkenerne. Filtrer eller hæld forsigtigt så bundfald ikke kommer med.

Saucen stivner (det er smør) og bliver lysere. Det kan lunes igen før ny servering.

Brunet smør kan også bruges som smagsgiver i is, eller koldt som smør til brød.

Passer godt til

TypeRåvareSous vide 2.0, sideSous vide-håndbogen, sidetal
FiskHellefisk262162
FiskKnurhane168
FiskRokkevinge262180
FiskRødspætte259183
FiskSandart262185
FiskSankt Petersfisk186
FiskSlethvar190
FiskStenbider191
FiskSøtunge262192
FiskTorsk252193
FiskTorskerogn260194
FjerkræPerlehønebryst209149
FrugtHavtorn254
GrisSkinkemignon 14097
GrøntAsparges, hvide280212
GrøntBønner, grønne336218
GrøntJordskok337227
GrøntMajroe338231
GrøntMajskolbe300232
GrøntPeberfrugt300233
GrøntPersillerod338234
GrøntRosenkål338236
GrøntSkorzonerrod338239
OkseCôte de boeuf 8831
SkaldyrKammusling234205
VildtDyremørbrad179120

Sauceguiden

Opskriften er en del af de mere 50 gratis opskrifter der findes i sauceguiden. Her kan du finde

  • Varme og kolde saucer
  • Søde og salte cremer
  • Fonder
  • Dressinger

Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen. Sidetal henviser til Sous vide 2.0.

(C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2024.

Læs mere om bøgerne Sous vide 2.0  og Sous vide-håndbogen og  hvor de kan købes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *