Mornaysauce (ostesovs)

Mornaysauce er en bechamelsauce med ost der smelter og tykner saucen til en tyk, cremet konsistens. Den bruges f.eks. i lasagne, men er også god som (tyk) sauce til fisk, grønt eller pocherede æg. Den er let at lave, og med en god ost får den en stor og rig smag.

Det er en sauce der mætter meget. Hvis man bruger cheddar som ost og kommer makaroni (tykke, korte pastarør) i får man en “mac’n’cheese” som mange amerikanere kan lide til grillet kød.

4 personer (tilbehør), nemmere med dobbelt portion

  • 25 g smør (evt. klaret smør)
  • 25 g (2 spsk) hvedemel
  • 500 g mælk
  • 150 g reven gruyereost (eller emmentaler eller cheddar), evt. 30-40 g af det parmesan for at få en mere markant ostesmag
  • Evt. 1/2 g (1/2 tsk) reven muskat
  1. Smelt smørret i en gryde ved god/mellem varme til det er smeltet, men IKKE brunet (det vil misfarve saucen og give den en forkert smag).
  2. Pisk melet i lidt ad gangen så smørret opsuges. Bag smørbollen igennem et par minutter ved god/mellem varme (den må heller ikke brune).
  3. Opvarm mælken i en anden gryde.
  4. Pisk 1/4 af smørbollen ud i mælken. Pisk til det er helt rørt ud. Tilsæt yderligere 1/4 smørbolle ad gangen og rør ud – indtil konsistensen er passende tyk.
  5. Lad sovsen simre i 10 minutter under jævnlig omrøring så den ikke brænder på.
  6. Tilsæt den revne ost og muskatnød, kog op og kog under omrøring i 5 min.
  7. Smag til med salt og (hvid) peber.

Passer godt til

TypeRåvareSous vide 2.0, sideSous vide-håndbogen, sidetal
FiskBrosme156
FiskÅl262197
FjerkræGåsebryst209139
FjerkræKalkunbryst196141
FjerkræKalkuncuvette142
FjerkræKyllingelår204147
FjerkræKyllingevinge148
FjerkræPocheret æg344150
GrisHamburgerryg13974
GrisSkinkemignon 14097
GrisSvinefilet71
GrøntAsparges, hvide280212
GrøntBlomkål336216
GrøntKartoffel, hvid318228
GrøntKål296229
GrøntPorre338235
GrøntRosenkål338236
GrøntSpinat329240
LamLammebov146102
OkseOksebov8827
OkseOksebov8827
VildtVildsvinefilet179128

Sauceguiden

Opskriften er en del af de mere 50 gratis opskrifter der findes i sauceguiden. Her kan du finde

  • Varme og kolde saucer
  • Søde og salte cremer
  • Fonder
  • Dressinger

Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen. Sidetal henviser til Sous vide 2.0.

(C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2024.

Læs mere om bøgerne Sous vide 2.0  og Sous vide-håndbogen og  hvor de kan købes.