Sous vide og grill: Lammebov

Lammebov er et forholdsvis billigt stykke med meget smag. Det består af mange forskellige muskler, og nogle af dem er ret seje, så det skal have noget tid for at blive mørt – 8 timer giver mørt kød med klar tyggemodstand, men stykket kan også få dobbelt så meget og blive smeltende mørt.

Lammeboven kan tåle ret kraftig grilning efterfølgende og det giver sprød skorpe og lidt fin røgsmag.

4 personer

  • 1 lammebov på ca. 800 g, udbenet
  • 10 g (1 spsk) flagesalt
  1. Sous vide-forbered
    1. Fordel saltet på kødet, rul og snør det og vakuumer rullen.
    1. Sous vide-tilbered kødet 8 timer ved 60° (andre tider/temperaturer side 150).
    2. Gem evt. kødet på køl (Se: Cook-chill længere nede).
    3. Tag kødet ud af posen og dup det HELT tørt (brug et rent viskestykke).
  2. Grill
    1. Tænd grillen på høj varme (220°) og vent 10 min når grillen har nået denne temperatur, så risten bliver gennemvarm.
    2. Når grillen er rygende varm, lægges kødet på.
    3. Grill kødet 3-4 min fordelt på alle sider. Man kan bruge rotisseri og få meget fin, jævn skorpe, men det tager 15-20 minutter og kødet vil blive mere tilberedt indeni som på det store billede (men stadig saftigt og godt).
  3. Server
    1. Skær i 1 cm tynde skiver.

Cook-chill: Forbered i forvejen?

Du kan forberede maden i sous vide, køle posen ned og gemme den nogle dage:

  1. Køl posen ned i isvand i ½ time og læg posen på køl i op til 1 uge.
  2. 1/2 time før spisetid: Læg posen i et fad med varmt vand fra hanen, skift vandet et par gange.

Du kan se mere om cook-chill i videoen her.

Forslag til tilbehør

Andre serveringsforslag

  • Squashmos med hvidløg, chili og lime og bagte gulerødder og persillerødder med timian.
  • Bagte selleristave med hvidløg og salat af rosenkålsblade med gedeost og timianolie.
  • Stegte kartofler, bagte tomater (fyldt med finthakket skalotteløg, persille, olie og parmesan) og yoghurtcreme med revet agurk.
  • Perlebyg med fennikel, hjertesalat og blåbær.
  • Tomatsalat med fintskivet rødløg og groft brød.
  • Ovnbagte jordskokker med æblestykker.
Sous vide 2.0Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0. Sidetal henviser til mere information i bogen. (C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2020.

Læs mere om bogen Sous vide 2.0 og hvor den kan købes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *