Vinaigrette (olie/eddike-dressing)

En vinaigrette er en dressing af olie og noget syrligt som eddike eller citron. Dressingen blendes eller piskes sammen og kan emulgere (tykne), men den skiller let.

Vinaigretten kan suppleres med krydderier (f.eks. lidt sennep) og bruges typisk som salatdressing, men er også godt som syrligt modspil til grøntsager og kød.

I stedet for at blende eller piske kan man komme ingredienserne i et glas med låg og ryste det godt.

8 personer, giver ca 100 g (lav gerne dobbelt portion, resten kan gemmes)

  • 25 g hvidvinseddike (eller rødvinseddike, sherryeddike eller citron/limesaft)
  • 10 g dijon-sennep (kan udelades for at gøre dressingen mildere)
  • 75 g olie som jomfruolivenolie (evt. vindruekerneolie hvis smagen ikke skal være så markant)
  • Maldonsalt og peber
  1. Hvis der skal sennep i, kommes den i syren (eddike/citron etc.) og blendes sammen.
  2. Olien blendes i lidt ad gangen.
  3. Smag til med salt (og peber) og evt. mere syre. Dressingen bruges i små mængder, så den skal være ret salt og syrlig.

Kan gemmes i mindst en uge. Kom den gerne i en lille flaske, for så er den nem at ryste sammen igen når den skal bruges.

Passer godt til

TypeRåvareSous vide 2.0, side
FiskHellefisk262
FiskSild262
FjerkræGåsebryst209
FjerkræKalkuncuvette
FjerkræKalkunlår209
FjerkræKyllingebryst200
FjerkræKyllingelår204
FrugtKlementin335
FrugtTranebær330
GrisFlæskesvær134
GrisIberico pluma96
GrisIberico secreto100
GrisMedisterpølse140
GrisNakkefilet124
GrisNakkekotelet140
GrisPorchetta 132
GrisRevelsben140
GrisRevelsben104
GrisRibbensteg126
GrisSkank141
GrisSkinkeculotte139
GrisSkinkemignon 140
GrisSpareribs104
GrisStegt flæsk141
GrøntAsparges, grønne276
GrøntAubergine336
GrøntBede336
GrøntBlomkål336
GrøntBønner336
GrøntForårsløg316
GrøntGlaskål337
GrøntGulerod290
GrøntJordskok337
GrøntKartoffel, hvid318
GrøntKål296
GrøntPeberfrugt300
GrøntPersillerod338
GrøntPorre338
GrøntRosenkål338
GrøntSkorzonerrod338
GrøntSquash339
GrøntÆrter312
LamLammehjerte165
OkseBall tip32
OkseBrissel88
OkseFilet, bøf
OkseFlank steak 89
OkseFlat iron 42
OkseKalvebrissel88
OkseKalveculotte 36
OkseKalvecuvette38
OkseLårtunge90
OkseT-bone 91
OkseTykkam76
OkseTyksteg78
OkseTyndsteg, bøf82
OkseTyndsteg, stykke91
SkaldyrHummer231
SkaldyrTaskekrabbe
VildtKaninryg178

Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0. Sidetal henviser til mere information i bogen. (C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2021.

Læs mere om bogen Sous vide 2.0 og hvor den kan købes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *