Vinaigrette (olie/eddike-dressing)

En vinaigrette er en dressing af olie og noget syrligt som eddike eller citron. Dressingen blendes eller piskes sammen og kan emulgere (tykne), men den skiller let.

Vinaigretten kan suppleres med krydderier (f.eks. lidt sennep) og bruges typisk som salatdressing, men er også godt som syrligt modspil til grøntsager og kød.

I stedet for at blende eller piske kan man komme ingredienserne i et glas med låg og ryste det godt.

8 personer, giver ca 100 g (lav gerne dobbelt portion, resten kan gemmes)

  • 25 g hvidvinseddike (eller rødvinseddike, sherryeddike eller citron/limesaft)
  • 10 g dijon-sennep (kan udelades for at gøre dressingen mildere)
  • 75 g olie som jomfruolivenolie (evt. vindruekerneolie hvis smagen ikke skal være så markant)
  • Maldonsalt og peber
  1. Hvis der skal sennep i, kommes den i syren (eddike/citron etc.) og blendes sammen.
  2. Olien blendes i lidt ad gangen.
  3. Smag til med salt (og peber) og evt. mere syre. Dressingen bruges i små mængder, så den skal være ret salt og syrlig.

Kan gemmes i mindst en uge. Kom den gerne i en lille flaske, for så er den nem at ryste sammen igen når den skal bruges.

Passer godt til

TypeRåvareSous vide 2.0, sideSous vide-håndbogen, sidetal
OkseBall tip3226
OkseBrissel8828
OkseKalvebrissel8828
OkseKalveculotte 3632
OkseOkseculotte 3632
OkseKalvecuvette3833
OkseOksecuvette3833
OkseFilet, bøf34
OkseFlank steak 8936
OkseFlat iron 4238
OkseLårtunge9048
OkseT-bone 9159
OkseTykkam7663
OkseTyksteg7864
OkseTyndsteg, bøf8265
OkseTyndsteg, stykke9167
GrisSkinkeculotte13970
GrisFlæskesvær13473
GrisIberico pluma9677
GrisIberico secreto10079
GrisMedisterpølse14083
GrisNakkefilet12485
GrisNakkekotelet14086
GrisPorchetta 13287
GrisRevelsben14090
GrisRibbensteg12691
GrisSkank14193
GrisSkinkemignon 14097
GrisKamben10498
GrisSpareribs10498
GrisSt. Louis cut10498
GrisStegt flæsk14199
LamLammehjerte165107
VildtKaninryg178127
FjerkræGåsebryst209139
FjerkræKalkuncuvette142
FjerkræKalkunlår209143
FjerkræKyllingebryst200145
FjerkræKyllingelår204147
FiskHellefisk262162
FiskSild262188
SkaldyrHummer231203
SkaldyrTaskekrabbe207
GrøntAsparges, grønne276211
GrøntAubergine336213
GrøntBede336214
GrøntBlomkål336216
GrøntBønner, grønne336218
GrøntForårsløg316220
GrøntGlaskål337221
GrøntGulerod290226
GrøntJordskok337227
GrøntKartoffel, hvid318228
GrøntKål296229
GrøntPeberfrugt300233
GrøntPersillerod338234
GrøntPorre338235
GrøntRosenkål338236
GrøntSkorzonerrod338239
GrøntSquash339241
GrøntÆrter312245
FrugtKlementin335258
FrugtTranebær330267

Opskrifter, tekst og illustrationer fra Karsten Tanggaard: Sous vide 2.0 og Sous vide-håndbogen. Sidetal henviser til Sous vide 2.0.

(C) Copyright Karsten Tanggaard, 2019-2021.

Læs mere om bøgerne Sous vide 2.0  og Sous vide-håndbogen og  hvor de kan købes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *